Valašské koláče

V tomto kurzu se naučíte péct valašské koláče (frgály, vdolky, pecáky). Označení frgál nemám ráda, protože tak se říkalo nepovedenému koláči, pecáky to byly v dávnějších dobách, když se pekly v peci. Tradičně se pečou koláče hruškové (ze sušených hrušek), makové a tvarohové. Dříve se v chudobnějších rodinách pekly i zelňáky, protože zelí bylo levnější a dostupnější než třeba tvaroh. V novodobé historii se pečou také koláče ořechové a tvarohovo-ovocné.

Dříve byla svatba bez výslužek (jejichž základem je koláč) nepředstavitelná, v některých rodinách dodnes. Výslužky se rozvážely po rodinách, přátelích a známých, zvlášť těch, kteří nebyli na svatbu zváni. Tento předsvatební blázinec probíhal v týdnu před svatbou a koláče se proto pekly na začátku týdne jak na výslužky, tak na hostinu. Proto musely být koláče v takové kvalitě, aby byly jako čerstvé až do svatební hostiny.
Stejně tak budete spokojeni i když si je upečete na Vánoce nebo s předstihem na jakoukoli příležitost. A já vám garantuju, že právě takové koláče se naučíte péct. Naučíte se péct tři základní: hruškové, makové a tvarohové. Při správném skladování vám vydrží i čtrnáct dní.

Kurz bude trvat cca čtyři hodiny.

Přihlásit se zde

Vytvořte si webové stránky zdarma!